“Gå og læg dig” Hjælp din hvalp til ro, og undgå tiggeri mv

“Gå i kurven”


Efterhånden som dagligdagen indfinder sig, kommer der en rytme, for både hvalpe og familien. Og hvor det i begyndelsen er fint i de fleste familier, at hvalpen har en hovedrolle, så skal den naturligvis også finde sin plads i familien. Og det er oftest IKKE ved bordet, når der spises. Men også i andre situationer kan det være rart, hvis hunden kan forstå en anmodning om at gå i sin kurv og blive der.


Det basale

I denne øvelse er det måske især vigtigt at huske på, at hvalpe og hunde gør det, der kan betale sig OG at det er nemmere at lære en hvalp, hvad den skal end hvad den ikke skal. Så udover, at du ikke skal give hvalpen lækre stykker fra din menneskemad, så skal du altså lære den en anden adfærd - og den adfærd skal kunne betale sig. Den mest valgte er nok “Gå i kurven” - uanset om “kurven” så er et bur eller en pude.  


“Gå i kurven”

Du kan sagtens lære din hvalp at gå i kurven på kommando. Du skal bare starte helt fra begyndelsen, og så skal du i øvrigt være tålmodig og fortsætte med at belønne for korrekt adfærd et stykke tid efter, at hvalpen har lært hvad den skal.

Start med at lære hvalpen at gå derhen, hvor du ønsker det. Brug kropssproget og beløn, når hvalpen fanger det, den skal. Gentag så mange gange, at hvalpen forstår hvad den skal bare ved hjælp af en håndbevægelse, og sæt så kommandoen på. Nu tilføjer du varighed, og derefter afstand. Du kan se mere om hvordan jeg træner det ind i træningsplanen, den finder du i kapitlet med træningsplaner.

Det vigtigste, når du træner din hvalp, er at du er konsekvent og tydelig. Så jeg gentager lige, at hvis du ønsker, at den her træning skal lykkes, så undlad at give mad ved bordet, og beløn hvalpen, når den er i kurven, også efter den har lært det - for det er sådan at man fastholder en adfærd.


En fordel for alle parter

At lære sin hvalp at gå hen og falde til ro et sted, er meget praktisk og kan give en ro i familien - og hos hvalpen. Den lærer simpelthen, at somme tider skal der bare være ro, og sådan er rammen. Man kan ikke forlange, at en hvalp skal være rolig i lang tid ad gangen, sådan er de simpelthen ikke indrettet. Men lærer de at slappe af på kommando i en tidlig alder, så vil tiden, hvor de skal være rolige, kunne udbygges efterhånden som de vokser til. Og det er en fordel for alle parter. 

Derfor vil jeg nævne, at der jo også er muligheden for at lære hvalpen at falde til ro i sit bur med lukket dør. Fremgangsmåden er fuldkommen ens, blot er der den fordel for hvalpen, at den ikke skal styre sig selv - det klarer du ved at lukke lågen. Men den skal stadig belønnes for at gå derind, for at være derinde i ro, for ikke at pibe og gø mv, og den skal også sættes fri, når I fx er færdige med at spise. Med tiden kan lågen så stå åben. Det kan være en genvej i denne øvelse, men uanset hvordan du gør, så husk, at du her hjælper både hvalpe og familie til ro og fred - i små portioner! 



Complete and Continue  
Discussion

3 comments