Den vigtige socialisering - se inspirationsark her / Undgå at din hvalp bliver bange og utryg

Socialiseringsliste m logo.pdf

Den vigtige socialiseringsfase - Undgå at din hvalp bliver bange og utryg og hvorfor det er så vigtigt


Man siger om hvalpe, at de er som svampe, og allerede fra hvalpen er 4 uger, er den i gang med at suge omverdenen til sig. Indtil da har det mest handlet om at være stille og rolig ved mor og søskende og få det, der var behov for af mad og varme mv. Men når hvalpen bliver ca 4 uger sker der en ændring og hvalpen bliver mere udadvendt. Socialiseringsfasen er begyndt og det, der sker her, “sætter sig” i hvalpen, og påvirker hvalpen og hvordan den ser på verden, også i fremtiden. De erfaringer, som hvalpen får indtil den bliver 4 måneder gammel, er så intense, at forskere mener, at disse erfaringer vil udgøre ca 80% af hele dens livs erfaringsbank. Det betyder, at det, der sker her, vil hvalpen anvende fremover til at genkende og ikke mindst handle ud fra. 


Det gælder uanset om erfaringen er positiv og negativ, og derfor er det afgørende vigtigt, at det, hvalpen oplever, er positivt, fordi det hjælper den til at blive tillidsfuld og nysgerrig i dens voksne liv, både i forhold til kendte og ukendte ting. 


Undgå at tiden smutter fra dig!

Det er et forholdsvist lille tidsvindue fra du får hvalpen som 8 uger gammel og til den fylder 4 måneder, og der sker så meget andet fantastisk, når først hvalpen kommer, så du kommer nemt til at udnytte denne unikke mulighed for dårligt. Ved at være forberedt og ofte tage på tur, så hvalpen lærer mest muligt at kende i denne tid, så når du langt. Saga og et par af hendes søskende tog sammen på en lille bytur for at møde nyt, og selvom det var en regnvåd eftermiddag i coronaens skygge, så mødte hvalpene alligevel biler, der ikke bare kører forbi, indkøbsvogne, mennesker med paraplyer, børn, gamle, unge, barnevogne, og spændende dufte fra ting udstillet udenfor butikkerne.


Hvalpen skal opleve noget, både ved at være med, men også ved bare at se på, så planlæg at I sammen tager ud og oplever verden. Det kommer ikke til at ske af sig selv, for i de første fire måneder er der nok at se til med sådan en lille størrelse. Derfor er det vigtigt, at du prioriterer det. Forsøg at planlægge, at I laver én ny ting om dagen. Det behøver ikke at være noget, hvalpen selv deltager aktivt i, som fx at gå på en gangbro eller være i en skov. Det kan være nyt for andre sanser. Fx kan det være at sidde på afstand, og se et tog køre forbi, eller sidde på tæt på en busstation, så hvalpen ser mange, mange busser. Det behøver ikke altid at være udenfor hjemmet, det kan være en i familien, der klæder sig lidt ud og kommer ind, fx med en stor hat eller en lang frakke. Det kan også være aktivering af næsen, fx ved at gemme godbidder rundt omkring. Eller det kan være at lytte til fx optagelser af fyrværkeri, mens hvalpen leger og har det godt. Start altid lydtilvænning lavt, og øg styrken stille og roligt.


Det skal være positive oplevelser, så hvalpen bliver tryg og nysgerrig i stedet for angst og undvigende

Også i de daglige gøremål skal du huske, at hvalpen suger til sig af erfaringer. Så sørg for, at de bliver gode! Derfor skal du tænke forud og huske, at afstand er vigtigt ved nye potentielt skræmmende ting, som fx en bil eller lastbil i fart. 

Du skal også være tålmodig, når du har hvalp, og lade den bruge den tid, der skal til, når I går tur, eller når den ser noget, den umiddelbart synes er farligt - du må aldrig tvinge hunden hen til fx andre mennesker eller hunde eller en bus, for den sags skyld. Giv hvalpen tid til at samle modet, og hvis ikke den har det, så gå enten længere væk så hvalpen kan se på fra længere afstand eller, hvis du mærker at hvalpen alligevel er lidt nysgerrig, så gå over til det, den har forbehold overfor - men tving aldrig hvalpen til at gå med dig!


Det er vigtigt, at du ikke har en “trøstende” tone i stemmen, når hvalpen er usikker overfor noget, ligesom du heller ikke bør løfte hvalpen op, hvis den er bange. Det forstærker hvalpens opfattelse af, at det nye virkelig ER farligt, og ubevidst kan du komme til at gøre hvalpen usikker og hjælpeløs, i stedet for nysgerrig og modig. Vær neutral i både stemme og krop. Er hvalpen derimod nysgerrig, men bare lidt forbeholden, så støt den, hvis den ønsker at gå tættere på. Vælg en positiv tone i stemmen og et indbydende kropssprog. 


Socialisering er meget andet end mødet med andre hunde

Det er faktisk allervigtigst, at din hvalp møder andre mennesker. Hvalpe, der er vokset op uden at møde mennesker, bliver passive og angste og kommer aldrig rigtigt over det. Det er selvfølgelig ikke tilfældet med din hvalp, der, udover dig, forhåbentlig også har haft meget kontakt med opdrætter og dennes familie mv. Men du skal stadig lægge vægt på, at din hvalp ser mange forskellige mennesker - med forskellige farver hår, i forskellige aldre, med og uden skæg, med hat, med frakke, med stok, med gangstativ osv, osv. Din hvalp skal også møde alle de andre ting, der bliver en del af dens dagligdag som busser, tog, køer, heste, biler, cafeer osv. Og så skal den selvfølgelig også møde andre hunde og hvalpe. Sørg for, at hundene er venligtsindede, så også denne oplevelse bliver go’. Kan du finde en hvalp med ca samme alder og højde/drøjde, så vil din hvalp nyde at lege og lære. Men socialisering er altså meget andet end det, og det kan fx også være at gå på forskelligt underlag.


Ha’ altid fantastiske snacks på dig

Fantastiske godbidder kan forsøde de fleste situationer, især hvis du kan nå at give dem forebyggende, inden hvalpen bliver bange. Derfor er det en rigtigt go’ vane altid at have virkeligt gode godbidder på sig i de første måneder af hvalpens nye liv hos dig. Kogt kylling er næsten altid et hit, men husk at variere og ha’ forskellige fantastiske godbidder på dig, så du ikke alene byder på lækkerier, men også overrasker positivt. 


Du skal bruge godbidderne med omtanke, for hvalpen må ikke være så fokuseret på godbidden, at den ikke opdager det nye. Men ved at give godbidder, når den nærmer sig noget nyt (eller det nærmer sig hvalpen) forbinder hvalpen det nye med noget positivt, og vil delvist have sin opmærksomhed på godbidden, delvist på det nye. 


At hvalpen kan tage imod en godbid er også en go’ indikation til dig om, hvorvidt hvalpen er ok. Er stressniveauet for højt vil hvalpen nemlig ikke spise, og det er en klar besked til dig om at føje afstand mellem hvalpen og det, der gør den utryg. Kan du modsat få hvalpen til at spise godbidden, ved du, at den kan håndtere situationen, og den vil også blive beroliget af at spise.


Selvom det er vigtigt, at hvalpen oplever en masse nyt, så er det også godt at gentage oplevelser, så hvalpen kan genkende og føle sig tryg i situationer. Ha’ altid et øje på hvalpen, alt skal ske i et tempo, hvor den kan følge med og ikke overvældes.


Sådan støtter du hvalpen

Det er vigtigt, at hvalpen altid kan overskue det nye, altså at det ikke er for overvældende. Så nøjes med en ny ting af gangen, og undgå at komme helt ind i en børnehave, men se i stedet til udefra i et stykke tid, så hvalpen ikke pludselig bliver omringet og overvældet. Ta’r du ind til midtbyen, så vil der være mange nye ting. Undgå de mest travle tidspunkter og mest travle steder i begyndelsen, og sid et sted med hvalpen trygt mellem dine ben og så bare se på, på afstand. Husk, at når du har hvalpen i snor, så kan den ikke gå væk, hvis den bliver bange, så du skal starte så langt fra, at hvalpen kan rumme det.


Er hvalpen nysgerrig og vil hen imod noget, så skal du sikre dig, at du har overblik over, hvad der kan ske ved det. Er det sikkert, forstået på den måde, at du altid vil kunne gå tilbage og skærme hvalpen, så lad hvalpen komme tættere på. Vær altid bag hvalpen, så du hurtigt kan tilbyde “en sikker havn”. En sikker havn laver du ved at sætte dig på hug eller med det ene knæ i jorden, og det andet bøjet med foden i jorden, så der ligesom er en hule under det bøjede ben. Her kan du skubbe hvalpen ind, hvis den bli’r forskrækket, og skubbe en anden hund eller et barn væk. Blidt, selvfølgelig, men alligevel. Din hvalp kommer i første række. Hvis hvalpen er tøvende, men lidt nysgerrig, kan du evt gå lidt imod det, der er fristende, men også skræmmende. Måske går hvalpen efter, måske ikke. Hvis ikke, så gå tilbage til din hvalp. Det var et forsøg værd. 


Nogle hvalpe kommer sig hurtigt over deres generthed, fx kommer min Saga hurtigt fra påpasselighed til fuldt angreb. Undgå, at hvalpen går så hurtigt frem, at en positiv oplevelse, bliver dårlig, fx fordi en fremmed hund må sige fra overfor din hvalp. Træk jer tilbage, mens oplevelsen stadig er go’.


Socialisering ER også mødet med andre hvalpe/hunde

Hvalpe elsker at lege og vi vil også gerne se dem lege med jævnbyrdige, søde hvalpe. Og legen kan sagtens ligne en indædt slåskamp til forveksling. Men hvalpene har godt af at lege/slås med andre hvalpe, for i slåskampen lærer de rigtigt mange ting. Både om andre, men også om sig selv. Hvor hårdt kan jeg bide, før det er for meget, hvor stærk er min krop, hvor fleksibel osv. De har brug for at tumle og mosle for at udvikle sig, både fysisk og mentalt. Og i kampen med ligesindede får de noget, som vi mennesker ikke kan give dem, uanset hvor meget vi prøver.


Når hvalpen leger, så er der typisk knald på, og derfor kan vi nemt blive i tvivl om hvornår den vilde kamp er leg, og hvornår den er noget andet. Derfor kan vi have brug for at kunne afbryde og give et helle. Hvalpe skal også lære, at voksne hunde sjældent vil lege, og vi har været omkring hundes kropssprog og hvordan de er mestre til at tolke på det. Men er hvalpen i snor eller lukket inde i et mindre område, så kan hvalpen måske ikke reagere naturligt og det kan udvikle sig til en situation, hvor hvalpen bliver bange, og måske ikke kan komme væk - og føler at den må gå til angreb. Møder hvalpen en hund, der ikke bare markerer, men rent faktisk bider, så kan hvalpen bliver såret, ikke bare fysisk, men også mentalt, og blive bange for hunde generelt. 


Af disse grunde er det vigtigt, at du ved, hvordan du møder andre hunde, og hvordan du hjælper din hvalp ved at tilbyde “den sikre havn” mellem dine ben, også når den leger med andre hvalpe. Det gælder i mødet med andre hunde, som i mødet med alt andet. Din hvalp skal kunne stole på, at du altid er der, at den altid kan finde ly og hjælp fra digmellem dine ben. Herfra kan du beskytte din hvalp ved at skubbe andre væk, men lad være med at holde din egen hvalp tilbage. Der er ret stor chance for, at den gladeligt hopper ud i kampen igen, efter den lige har fået vejret - og så ved du, at den er ok, og kan se på uden bekymring.


Selvom det er godt for din hvalp at møde mange og snakke med flere, så vil jeg alligevel foreslå, at du ikke lader den hilse på alle I møder. Ind imellem skal den bare se på. Det vil frustrere den i begyndelsen, men det gør ikke noget. Det er værre, hvis den får en vane med at skulle mosle med alle, den møder, så den bliver umulig, hver gang den får øje på et andet menneske eller en anden hund. Alt med måde :)


Socialisering handler også om at vænne hvalpen til lyde

Ofte tænker vi ikke så meget i lyde, når vi snakker om socialisering, men det er afgørende vigtigt, at du også husker at vænne sin hvalp til lyde. Fx mener man, at op mod 50% af alle hunde er bange nytårsaften og når der iøvrigt skydes raketter af, fx ved store begivenheder. Mange hunde bliver også bange for andre høje lyde, som fx skud, motorcykler, der gasser op mv, især hvis det ikke er en del af hverdagens lydbillede. 


Når du udsætter din hvalp for lyde, bør du starte forsigtigt og med go’ afstand til lyden, dvs lyden skal være lav. Leg med hvalpen, lad hvalpen søge efter godbidder mv, så lyden forbindes med noget positivt. Nu er det ikke så nemt at skyde fx krudt af året rundt, men du kan finde lyden på internettet og lade det spille i baggrunden, mens du har positive ting kørende med hvalpen. Skru langsom mere og mere op for lyden, så det til sidst er meget højt, men kun hvis hvalpen er indforstået med det. Så hold øje med hvalpen undervejs. Det er ok, at den lige reagerer med et løftet øre eller hoved, når lyden skrues op, men den skal være klar til at fortsætte legen med det samme. Hvis ikke, så skru ned igen og lav et mindre spring i øgningen af volumen.


Du kan også træne lyd tilvænning udenfor. Der er skydebaner over det meste af landet, så du kan køre ud i nærheden af sådan en. Start igen langt fra og leg med hvalpen. Gå tættere og tættere på, gerne over nogle uger, så hvalpen lærer at forbinde også disse høje lyde med dejligt ture med leg og sjov.


Inspirations- og tjekliste til dette kapitel:


  • Lav en plan, så hvalpen oplever mest muligt af det, den kommer ud for i sit liv. Se kapitlets inspirationsliste
  • Tænk over, at alle oplevelser skal være positive eller som minimum neutrale
  • Ha’ altid rigtigt gode godbidder på dig i denne periode - det kan ændre en potentiel frygtelig oplevelse til en acceptable og måske endda go’ oplevelse.
  • Vær forudseende, når I møder nyt - forebyg med godbidder
  • Vær tålmodig og tving aldrig hvalpen til at gå tættere på noget, den er usikker overfor
  • Er hvalpen usikker og søger trøst, skal du ikke tage den op eller være “pylret” i stemmen. Støt den i stedet ved at være neutral eller positiv i stemmen, og give den et fristed mellem dine ben eller ved dine fødder - træk evt længere væk med hvalpen.
  • Forcer aldrig hvalpen, men ros den, hvis den overvinder sin frygt. Gi’ godbidder for at berolige. Kan den ikke tage imod godbidder, så er stress niveauet højt. Træk evt lidt tilbage og få hvalpen beroliget med stemme og godbidder, før I nærmer jer igen
  • Hvis du kan gå fra hvalpen, kan du selv gå tættere på noget, der skræmmer, og dermed måske gøre hvalpen mere tryg. Men tving den aldrig med, heller ikke bagefter.
  • Husk at udsætte din hvalp for lyde, fx via lydfiler på pc’en eller i virkeligheden, fx nær en skydebane. Start langt fra og husk at gøre oplevelsen go’ ved at lege med hvalpen og gi’ den skønne godbidder undervejs. Gå kun langsomt frem, og kun i det tempo, som hvalpen kan klare

Complete and Continue  
Discussion

2 comments