Sådan vænner du hvalpen til at køre med i bilen (undgå køresyge)

Sådan vænner du din hvalp til at køre i bil


En hvalp skal lære mange ting, og en af tingene er typisk at blive transporteret. Det er praktisk at kunne tage sin hund med sig, men mindre praktisk er det, hvis hunden er ked af at køre bil. Og det er nogle hunde, typisk fordi de blev køresyge som hvalpe.


Du kender det måske fra dig selv, for mange børn bliver også køresyge - og nogle voksne også. Jeg var meget køresyg som barn, og selv nu, hvor jeg er blevet ret gammel, kan jeg blive dårlig, hvis jeg læser under kørsel - hvad jeg så aldrig gør. Men hvalpe og hunde har ikke rationalet til at vide, hvad der gør dem køresyge, andet altså end at være i bilen (eller tog/bus) Og det alene kan gøre, at de for altid hader at køre med dig. Derfor er det vigtigt, at du forebygger at din hvalp bliver køresyg, så du har muligheden for at ta’ hunden med dig. 


Tilvænning

Det allerbedste er selvfølgeligt, hvis hvalpen allerede hos opdrætter har været i bilen og måske endda kørt små strækninger, især fordi hvalpene så har hinanden i oplevelsen og sjældent bliver nervøse. Ellers starter træningen hos dig. Køresyge hos hunde kan både skyldes at de bliver nervøse, men det kan også skyldes (ligesom hos mennesker) at deres balanceevne ikke helt kan følge med, når de kører bil og derfor kaster de op. En hvalp, der er køresyg, puster og savler, den er utilpas og kaster som nævnt måske endda op. Derfor skal du undgå at give hvalpen mad, lige før du tager den med på turen og derudover skal du vænne hvalpen langsomt til at køre med i bilen.


Der er to muligheder: Du kan forsøge at ta’ hvalpen med i bilen og se hvordan det går. De fleste hvalpe piber lidt, når de bliver sat alene i et bur, så det kan være en hjælp, at du sidder på bagsædet og sætter en hånd over til hvalpen i buret. Men gør hvalpen ikke noget stort nummer ud af det, så er der ingen grund til, at du gør heller! Kør kortest mulig afstand til noget sjovt for hvalpen: sø, skov, stand eller bare et grønt areal. Leg og forkæl hvalpen, så den har den sjoveste tid sammen med dig. Når hvalpen bliver træt, kører I hjem. Der er nu stor sandsynlighed for, at hvalpen bare sover på vej hjem, og efter flere ture af denne slags, så vil hvalpen forbinde bilen med noget sjovt og vil slappe af i bilen.


Hvis hvalpen piber meget, skal du finde ud af, om det er generel utilfredshed eller om det er køresyge. Er det køresyge, så vil hvalpen som nævnt ofte savle, den vil puste og den vil IKKE være interesseret i fx kogt kylling, når du kommer over til den, for den har kvalme. Er det IKKE køresyge, så kan du forsøde oplevelsen for hvalpen ved at give den lidt lækkerier inden I køre næste gang. Virker det ikke, så må du gå helt tilbage og starte mere forsigtige. 


For så gælder det om at starte helt i det små og derfor måske bare nøjes med at føre hvalpen hen til bilen og vise den, at der ikke er noget farligt ved det. Næste trin er, at du sætter din hvalp i buret i bilen, men uden at starte og uden at køre nogen steder. Giv gerne gode godbidder eller måske endda en fyldt frossen KONG, den kan hygge sig med. Lad den være i bilen lidt med lågen lukket, men evt med åben dør/bagklap, mens du bare sidder foran.


Næste step er at starte bilen, men stadig uden at køre nogen steder. Sid blot og snak med sidemanden eller hvad du nu har lyst til. Når du synes, at hvalpen også er rolig omkring det, så er du klar til næste step, som er at køre en lille tur. Og det er vigtigt, at det er en lille tur, så hvalpen ikke når at få det dårligt. Denne gang skal du ikke gi’ hvalpen mad eller godbidder, for nu er der risiko for, at hvalpen får kvalme. Bare sæt hvalpen ind, og kør lidt.  Hold hurtigt ind, som efter et par minutters kørsel. Ta’ hvalpen ud og leg med den, og tilbyd evt lidt lækkerier - endelig ikke for mange. Men det er vigtigt, at hvalpen forbinder turen med noget positivt, så korte ture til sjove steder er absolut at foretrække. 


Øg langsomt længden på turen, og hold de pauser, der skal til. Vær tålmodig i din træning, for det her betyder meget for hunden, resten af dens liv. Forsøg dig lidt frem med placering ad buret - nogle hunde kan lide at se ud af vinduet, når de rejser, og så kan buret måske placeres lidt højere i bilen. Andre vil måske hellere ligge i mørke, og så kan du smide et tæppe over buret. 


Det er rigtig vigtigt, at du sørger for at gøre din hvalp træt, især mentalt, inden du ta’r den på en tur, især hvis du skal ud på en længere tur, hvor din hund skal tilbringe længere tid ad gangen i en transportboks. 

Når du holder pause i løbet af rejsen, skal du sørge for at lege med din hund og få brugt resterende eller nyfunden energi, så den igen kan slappe af på rejsen.


Behandling af køresyge hos hund

Hvis først hunden er køresyg bliver du nødt til at stoppe turen og tage hunden ud, for at den får det bedre. Det vil dog oftest kun hjælpe hunden indtil du igen begynder at køre. Den bedste behandling mod køresyge er simpelt hen forebyggelse og træning. 

Der findes forskellige hjælpemidler, både mod nervøsitet og mod decideret køresyge, såsom beroligende duft feromoner og kosttilskud, men snak med din dyrlæge om det. 


Mit valg

Nogle hvalpe bliver køresyge, men de fleste gør ikke. Så jeg gør selv det, at jeg prøver mig lidt frem. Første tur (efter afhentning) kommer hvalpen i buret, og så køre jeg en kort tur. Hvis hvalpen er ok med det, så ta’r jeg den bare med fremover. Saga peb de første ture, men var ikke køresyg, så hun fik lidt godbidder ind i bilen. Tredje gang hun var med i bilen, kørte jeg ud med de andre hunde, og lod hende sidde i bilen, pakket ind i et ulddækken og med en frossen kong, hun kunne muntre sig med. Hun har ikke sagt en lyd siden :)

Det er vigtigt for mig, at Saga kan være alene i bilen, og jeg ville desuden lave tilvænningen, som om hun var alene hund, for kursets skyld. Men ellers ville jeg ha’ taget genvejen i genvejen og ladet hende være sammen med andre rolige hunde i buret de første gange. Det kan hjælpe en hvalp meget, at en voksen hund, den kender, tager det hele med ophøjet ro.

Så selvom det nok er mest politisk korrekt at sige, at du skal starte langsomt på det her, så prøver jeg altså her, om ikke jeg kan finde en “genvej” - og det vil jeg også anbefale at du gør. Mislykkes det, ja, så må du tilbage og starte på den mere langsomme, men driftssikre måde.

Complete and Continue  
Discussion

0 comments