Forbered dig selv og familien / Enighed i familien gør en forskel

Forbered dig selv og familien


Der sker meget i os, når vi har bestemt os til at blive hvalpeejere og ikke mindst efter vi har set hvalpene og bestemt hvilken, der skal med os hjem. Vi glæder os til alt det skønne, der skal ske og er måske også en smule ængstelig over de udfordringer, der kommer. Det kan handle om nattesøvn, eller om hvorvidt vi er gode nok til at sørge for den lille hvalp. Jo bedre forberedt du er, jo mindre behøver du at være ængstelig, og så kan du bedre bare glæde dig. 


Derfor er det vigtigt at ikke bare du, men alle i familien er forberedt på den store ændring, en lille hvalp vil betyde for jeres hverdag. Overskriften for at have hvalpen er naturligvis kærlighed og omsorg. Og kærlighed er også at sørge for, at hvalpen fra start ved, hvad den må og hvad den skal, og at skabe rammer der gør det nemt for den at leve op til det. Men først skal  rammerne aftales i familien, for ellers bliver det simpelthen for svært for hvalpen at navigere i. Så det, jeg nævner her, gælder altså for alle i familien, og lad os starte med det vigtigste først:


Hvalpebarsel og gode sovevaner

De første dage med hvalpen betyder rigtigt meget, både for hvalp og familie. Det er vigtigt, at der er tid til, hver dag, at være sammen med hvalpen og lære den at kende. Derfor bør du sikre dig at du og/eller familien har ferie i mindst 14 – 21 dage (evt. overlap af hinandens ferie, så den bliver strukket og varer endnu længere) når hvalpen kommer hjem til jer.


Du skal også ha’ fundet ud af,hvor hvalpen skal sove, og sørge for, at du kan sove ved siden af den i begyndelsen. Er I flere om det, så vil jeg anbefale, at I på forhånd laver en turnusordning, så I på skift kan få sovet igennem. Er du alene om det, så vil jeg anbefale, at du laver en aftale med familie eller venner, som du har tillid til, om at de enten kan have hvalpen en nat eller i løbet af dagen, hvis det bliver nødvendigt, så du kan få sovet igennem. Man kan ikke være en superhelt uden søvn! Jeg kommer meget mere ind på sovesteder, og hvordan du sikrer nattesøvnen senere, det vigtige lige nu og her er, at du sætter tiden af. 


Lav et regelsæt

Selvfølgelig skal hvalpen have plads til at være hvalp og til at udvikle sig ved at lege og undersøge. Men som alle andre i en familie, så vil der også være noget, som hvalpen skal lære at indordne sig under. Nogle regler, der gælder i jeres familie, når man er hvalp og senere hund der. 


Det er vigtigt, at I får det aftalt INDEN hvalpen kommer hjem til jer, for så kan I måske ikke så nemt tænke klart! Skriv det ned, så I har et regelsæt over hvad I ønsker af hvalpen, hvad I ikke vil have at den gør, og også hvorfor. Det er nemlig vigtigt, at alle i familien hjælper hvalpen til at efterleve reglerne, også selvom det ikke lige er dem, der har fundet på reglen, og så hjælper det at vide, hvorfor reglen er nødvendig.


Eksempler på regler kan være:


  • Må ikke være i sofaen (for så kommer der hundehår over det hele)
  • Må ikke spise sko (for så har du ingen hele sko, og det har dine kommende gæsterne heller ikke...)
  • Må ikke tigge ved bordet (for så bliver børnene nemt fristet til at fodre den)
  • Må ikke hoppe op af gæster (så de ikke får beskidte hundepoter over det hele)


Overholdelse af regelsættet

Det er selvfølgelig hvalpen, der skal efterleve disse regler, men det lærer den jo kun via de mennesker, der er i familien. Så derfor skal du, til hver regel, finde ud af hvordan du (og resten af familien) sørger for at hjælpe hvalpen til at blive en stjerne til at holde reglerne. Det kunne se sådan her ud:


  • Sørg for, at hvalpen ikke har adgang til sofaen, når vi ikke er hjemme. Er vi hjemme og i sofaen, så sørg for at give hvalpen opmærksomhed, når den ikke er i eller på vej op i sofaen, fx ved at sætte dig på gulvet og lege med den der, eller kæle med den, når den ligger ved siden af sofaen o.l 
  • Sørg for, at hvalpen ikke kan komme til skoene!!
  • Lær hvalpen, at det kan betale sig at blive i sin kurv, når du/I spiser, fx ved at give godbidder der. Eller hav hvalpen i buret, når du/I spiser, giv den sin mad der eller giv den et ben eller lignende, så den lærer at slappe af imens, men uden at den bliver fristet til at gå hen til bordet
  • Sørg for, at hvalpen aldrig får opmærksomhed, når den hopper op af gæster. Det gør du ved ikke at lade det ske, men i stedet lærer hvalpen noget andet, der giver den opmærksomhed, fx at sidde og vente. Indtil det er indlært, så skal den altid være i snor, når der kommer gæster


Har du børn i en alder, hvor du ikke kan forvente, at de kan overholde regler, så er det dig, som voksen, der skal sørge for, at hvalpen og børnene ikke kan overtræde regler, som fx at der ikke skal være vild leg med hvalpen. Sørg for altid at være til stede og sæt fx et sikkerhedsgitter op til deres værelse.


Det er vigtigt, at hele husstanden er klar til at blive hvalpeejer. Udover at have fælles regler, så skal hver især også søge viden og uddanne sig inden hvalpen kommer, fx via dette kursus, på min blog eller andre steder, der handler om hvalpe og positiv omgang med hvalpen. For det er vigtigt, både for hvalpens udvikling, for jeres samarbejde og forhold og for jeres kommende træning, at I holder jer til den positive tilgang. At I dyrker det kærlige og venlige, at I er positive. 


Aftal kommandoer og håndsignaler

Allerede når hvalpen har været ganske kort tid hos dig, så vil du opdage, at den er i gang med at lære. Du holder en godbid op i luften og hvalpen sætter sig foran dig - I er i gang med at træne “sit”. Som nævnt i modul 1, i kapitlet om kropssprog, så forstår hvalpen ikke vores ord, men den læser vores kropssprog, uanset om du er bevidst om det eller ej. Men ved at være bevidst og ved på forhånd at bestemme hvilke signaler, du og resten af familien vil bruge, gør du kommunikationen med hvalpen mange gange bedre. Ved at bruge samme signaler vil din hvalp lystre alle i familien meget bedre.  


Det er i princippet ligegyldigt, hvilke tegn du bruger, blot skal du/I være helt konsekvente omkring det og du skal sørge for, at hvert tegn adskiller sig fra de andre. Typisk tegn er


Sit Åben håndflade opad, underarmen løftes fra vandret til lodret mod dig 

Dæk Åben håndflade nedad, armen strakt ud og sænkes langsomt

Bliv Som stopsignalet for cyklister, dog med armen foran din krop

Kom Begge arme strakt, viftes fra side til side over hovedet


Alle disse tegn har en praktisk funktion. Håndtegnet for “sit” og “dæk” er afledt af de øvelser, der, oftest med en godbid i hånden, lærer kommandoen til hvalpen. Med håndtegnet for “bliv” bruger vi hvalpens læsning af vores kropssprog til at stoppe dens fremdrift.  Tegnet for “kom” er et “højt” signal i den forstand, at hvalpen nemt kan se det, også selvom den er langt væk. 


Ovennævnte er bare eksempler på hvad du kan træne og hvilke signaler, du kan vælge at bruge. Men beslut dig på forhånd, så du bliver nem at læse og sørg for, at alle, der træner din hvalp, bruger samme håndtegn og kommandoer, så din hvalp ikke bliver forvirret, men ved hvad du ønsker og derfor bliver dygtig til at lære. 

Complete and Continue  
Discussion

6 comments